Geen dier ter wereld staat zo dicht bij ons als de hond. Honden worden niet toevallig liefkozend omschreven als “de beste vriend van de mens”. Eeuwen geleden kwam men er al achter dat deze viervoeters voor verschillende doeleinden kunnen worden ingezet. Naast reddings-, waak-, trek-, jacht- en hulphonden zijn ook speurhonden een belangrijke categorie. Zij worden getraind voor het opsporen van bepaalde substanties zoals explosieven, drugs, kanker, bedreigde diersoorten, brandversnellers, bedwantsen en geld. Zodra iets een geur heeft, kan het door een daartoe opgeleide hond opgespoord worden!

Macro wat?

Wist je dat een hond een ‘macrosmaat’ is? Dat is de benaming voor een dier met een zeer goed ontwikkeld reukvermogen. Al na twee dagen na de geboorte is de neus van een hond werkzaam. Het is ook het zintuig dat het langst actief blijft wanneer de hond ouder wordt; zijn gehoor en soms ook zijn zicht gaan achteruit, maar de neus blijft optimaal functioneren.

95% accuraat

Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede combinatie van begeleider en hond maar liefst 95% accuraat is. Ondanks alle technologische en andere hulpmiddelen die de mens ter beschikking heeft, wordt de speurhond wereldwijd steeds vaker ingezet bij het opsporen van specifieke stoffen. In de huidige context van quasi permanente terreurdreiging, hoeft het dan ook niet te verbazen dat de vraag naar speurhonden op dit ogenblik groter is dan het aanbod.

10.000 euro

Het diploma van speurhond krijg je niet zomaar. Er is een voorkeur voor Duitse herders, Mechelse herders, Hollandse herders, Boxers, Labrador Retrievers, Bloedhonden, Springer Spaniels, Reuze Schnauzers, Beagles of Rottweilers om tot speurhond opgeleid te worden. Hoewel er soms ook succesvolle speurhonden uit asielen worden geadopteerd, worden pups meestal zorgvuldig geselecteerd bij erkende fokkers. Hierna worden ze op vrijwillige basis in gezinnen geplaatst om volledig te socialiseren. Hun training start wanneer ze tussen de 12 en 36 maanden oud zijn en verdere tests met succes hebben afgerond. Honden die opgeleid worden voor het zoeken naar drugs en explosieven, hebben gemiddeld 180 tot 200 trainingsuren nodig. De prijs voor een volledig getrainde hond ligt trouwens rond de 10.000 euro!

Hechte band

Meestal heeft een speurhond een vaste begeleider. Een goede match van mens en dier is trouwens de beste basis voor succes. Vaak maakt de hond ook deel uit van het gezin van de begeleider en gaat hij na de werkuren gewoon mee naar huis. Dit maakt de band nog hechter; er is al vaak bewezen dat ze voor elkaar door het vuur gaan. De meeste speurhonden hebben een actieve carrière van 8 tot 10 jaar. Hierna mogen ze met pensioen, meestal in het vertrouwde gezin van hun begeleider. 

Honden zetten keer op keer ongelooflijke prestaties neer dankzij hun uitzonderlijk reukorgaan. Wil je meer weten over het aanbod van explosieven- en drugshonden bij Anvas Guards? Neem dan snel contact met ons op!