Het is niet verrassend dat de vraag naar bewaking met honden de laatste jaren is gestegen. Honden beschikken namelijk over een aantal zeer goed ontwikkelde zintuigen. Zo zijn de ogen van een hond platter dan die van de mens en gevoeliger voor licht en beweging. De ogen staan ook steeds ver uit elkaar, waardoor de hond in vergelijking met de mens een veel beter zijwaarts blikveld heeft. Zelfs de kleinste bewegingen ontgaan hem niet. Ook hun oren zijn bijzonder gevoelig; honden horen tot vier maal beter dan de mens en kunnen binnen de 0,06 seconden een geluidsbron lokaliseren. Over welk ras het ook gaat, bij honden is het reukvermogen met voorsprong het best ontwikkelde zintuig. Een hond heeft gemiddeld 200 miljoen receptoren in zijn reukslijmvlies, wat maar liefst 40 keer zoveel is als de mens. Een indringer kan zich misschien wel verstoppen voor een bewakingsagent, maar niet voor een hond!

Demotivatie

Door gebruik te maken van de natuurlijke en aangeleerde eigenschappen van een hond in combinatie met de kennis en ervaring van zijn begeleider, worden mensen met slechte bedoelingen al in een vroeg stadium ontmoedigd. Een ongewenste gast zal wel twee keer nadenken als hij ziet dat een bepaalde locatie met honden bewaakt wordt. De keuze voor hondenbewaking is een preventieve maatregel met een afschrikkend signaal en verlaagt de kans op inbraken en vandalisme aanzienlijk.

Polyvalente viervoeters

Bewakingshonden zijn breed inzetbaar en getraind om snel verdachte zaken op te merken. Net daarom is bewaking met honden perfect mogelijk op verschillende types locaties. Denk bijvoorbeeld aan bouwterreinen, evenementen, beurzen en tentoonstellingen. Hondenbewaking is niet mogelijk in afgesloten ruimtes die publiek toegankelijk zijn, zoals supermarkten en banken. Na sluitingstijd is deze vorm van bewaking dan weer wel toegestaan. Ook speuren naar explosieven behoort tot de mogelijkheden. Binnenkort laat de wetswijziging Private veiligheid ook toe om naar narcotica te zoeken.

De ideale match

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn bewakingshonden niet agressief. Integendeel: ze zijn sociaal, zeer alert en ontzettend gehoorzaam aan hun begeleider. Hét cruciaal element is de juiste match van begeleider en hond. De bewakingsagenten dienen speciaal opgeleid te zijn en ook de honden moeten specifiek voor dit doel geselecteerd en getraind worden. Wist je trouwens dat er slechts een beperkt aantal rassen in aanmerking komen om bewakingshond te worden? Bij Anvas Guards zijn alle begeleiders én honden streng geselecteerd en in het bezit van de nodige certificeringen.

Wil je meer weten over de diensten met hondenbewaking die Anvas Guards aanbiedt? Aarzel dan niet en neem contact op!