Het neusje van … de hond!

Wist je dat honden beschouwd worden als ‘s werelds meest effectieve bomdetectoren? Uit talloze onderzoeken is gebleken dat anno 2018 geen enkele machine of technologische vooruitgang succesvoller is in het detecteren van explosieven dan een hond! (*) Ondanks de technologie die ter beschikking staat, blijft de ‘klassieke’ hondenneus dus een ongekend waardevol instrument. In een wereld waarin de terreurdreiging nog nooit zo groot is geweest, is één van de logische gevolgen dat explosieven speurhonden een essentieel onderdeel zijn geworden van de eerste verdedigingslinie tegen vastberaden terroristen.

‘Gelaagd’ snuiven

Explosieven speurhonden zijn honden die, zoals de naam al doet vermoeden, doelgericht getraind worden voor het opsporen van verschillende types explosieven en samenstellingen. Een goede explosievenhond kan minstens 12 basisstoffen en meerdere combinaties opsporen, is uiterst gehoorzaam en beschikt over een goede wisselwerking met de begeleidende bewakingsagent.

Wat honden zo uniek en waardevol maakt, is dat ze een geur niet alleen kunnen herkennen, maar ook onderscheiden. Zelfs als die geur gemaskeerd wordt door een andere geur! Dit komt omdat honden in verschillende lagen ruiken, waardoor ze individuele ingrediënten apart kunnen detecteren. Handig wanneer een misdadiger zijn explosieven probeert te verbergen door er bewust een andere geur aan toe te voegen!

Verschillende vliegen in één klap

Bij traditionele detectiesystemen moeten de goederen naar het detectiesysteem gebracht worden. In dit geval gaat het opsporingssysteem, de begeleider met de hond, naar de goederen toe. Dit betekent een enorme winst op het vlak van tijd en efficiëntie!  

Door het inzetten van explosieven speurhonden op een bepaalde locatie, krijgen aanwezigen bovendien een vergroot veiligheidsgevoel én worden potentiële criminelen afgeschrikt. Deze laatsten zijn zich er namelijk maar al te goed van bewust dat explosievenhonden in staat zijn om bepaalde stoffen, die ze op dat moment bij zich hebben of die ze van plan zijn in te zetten, op te sporen. Van een afknapper gesproken...

Onbeperkte mogelijkheden

In een wereld waar ‘tijd geld is’, zijn explosievenhonden een flexibele en kostenefficiënte beveiligingsoplossing. Dit type speurhonden kan zowel preventief als reactief ingezet worden op verschillende soorten locaties, waaronder (lucht)havens, grote evenementen en overheidsgebouwen. Aan jou de keuze!

Op het vlak van explosieven detectie is de neus van de hond… Het neusje van de zalm! Wil jij ook meer weten over het aanbod van explosievenhonden bij Anvas Guards? Neem dan snel contact op!

(*) https://newatlas.com/dog-sniffer-bomb-detector/46747/