Evenementenbewaking en professionaliteit: een succesvol duo

Eerst en vooral kan je je de vraag stellen: wat is de juiste definitie van een evenement? Het is een gebeurtenis die verplaatsbaar is en waarbij muziek, kunst, cultuur, sport, religie, wetenschap, of een combinatie daarvan, centraal staat. Meestal is een evenement voor iedereen toegankelijk, al organiseren bedrijven vaak privé-evenementen. Er zijn kleine, grote, terugkerende en eenmalige evenementen; van lokale markten, beurzen en festivals tot Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en internationale tentoonstellingen. Wist je trouwens dat het Maha Kumbh-festival in India het grootste evenement ter wereld is? Tijdens dit religieus festival komen maar liefst 100 miljoen (!) Hindoes samen om in de Ganges en Yamuna te baden. (*)

Voor de meeste mensen heeft het woord evenement een prettige bijklank. We denken dan aan een groep mensen in een ontspannen en aangename sfeer. En dat is net wat een evenement hoort te zijn: leuk, rustgevend en zorgeloos!

Risico’s

Organisatoren kunnen ervan meespreken: de organisatie van een evenement brengt onvermijdelijk bepaalde risico’s met zich mee. Zo kan een evenement geteisterd worden door een diefstallenplaag of vandalisme, er kunnen lichamelijke ongevallen gebeuren en ook terreur is de laatste jaren niet meer weg te denken. Denk maar aan enkele spijtige gebeurtenissen uit het recente verleden, zoals de ontploffingen vlak voor het Ariana Grande concert in Manchester en de bomaanslag aan de aankomst van de marathon in Boston. Ook de schietpartij in Orlando, waar een gewapende man meer dan 50 mensen doodde aan een nachtclub, en de verijdelde aanslag tijdens de halve marathon van Berlijn begin april staan nog vers in ons geheugen gegrift. Zulke gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat bewaking, nog meer dan vroeger, een belangrijk aspect van evenementenorganisatie is geworden.

Als organisator van een evenement ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw gasten. Het maakt hierbij niet uit of het om veel of weinig mensen gaat: veiligheid moet in alle omstandigheden een absolute topprioriteit zijn!

Het nut van professionals

Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf als evenementenorganisator dan ook kan stellen, is hoe je de beveiliging van jouw evenement naar een hoger niveau kunt tillen. Het antwoord is eenvoudig: door een locatie en een infrastructuur aan te bieden die van A tot Z in het teken staan van veiligheid.

Professionaliteit is in dit geval een doorslaggevende factor. Door voor professionals te kiezen, verkleint u de kans op incidenten. Een ervaren veiligheidsteam kan onder andere een toegangscontrole organiseren om gevaarlijke goederen te onderscheppen, in- en uitgangen en nooduitgangen vrijhouden en met speciaal opgeleide speurhonden op zoek gaan naar explosieven. En mocht er toch iets mis gaan, zijn er mensen aanwezig die exact weten hoe ze moeten reageren..

Bovendien is het voor het succes van jouw evenement cruciaal dat je naast een veilige, ook een gastvrije omgeving creëert. Daarom zal een goede bewakingsfirma veiligheid keer op keer combineren met discretie en vriendelijkheid.

Onder andere door de verhoogde veiligheidsrisico’s, is een evenement organiseren anno 2018 niet meer hetzelfde als pakweg 25 jaar geleden geleden. Maar mits een doordachte en professionele aanpak is het zeker haalbaar om een onvergetelijk evenement in een veilige én prettige sfeer te organiseren. Gelukkig maar!

Organiseer jij ook een evenement en is veiligheid voor jou een topprioriteit? Contacteer Anvas Guards voor meer informatie over ons ruim aanbod aan bewakingsmogelijkheden!

(*) Bron:https://www.newsgram.com/kumbh-mela-one-of-the-greatest-pilgrimages-in-the-world/