Nieuwe technologieën in de bewakingssector

Wist je dat de bewakingssector een enorme groeimarkt met veel potentieel is? Sinds mensenheugenis is bewaking een arbeidsintensieve job waar veel mankracht de norm is. De reden hiervoor is voor de hand liggend: de meeste taken in deze sector vereisen nu eenmaal menselijke aandacht en aanwezigheid. Sinds enkele jaren is dit echter geleidelijk aan aan het veranderen. Dankzij verschillende nieuwe technologieën kunnen bewakingsbedrijven steeds geavanceerder en efficiënter werken en wordt de rol van technologie als ondersteunend middel alsmaar groter. Het hoeft niet te verbazen dat deze evolutie ook een gezonde interesse opwekt bij bestaande en potentiële klanten van bewakingsbedrijven.

Innovatie troef

De afgelopen jaren zijn er verschillende innovaties op technologisch vlak geweest, zoals gezichtsherkenningalgoritmen om crimineel gedrag te monitoren, robots en drones. Al deze technologische uitvindingen kunnen mensen ondersteunen en, in sommige gevallen, bepaalde taken van hen overnemen.

In het begin werden deze innovaties niet altijd even positief onthaald. Ze zouden de privacy ondermijnen en een bedreiging kunnen vormen voor individuen, bedrijven en overheden. Die bekommernis blijft, maar doorheen de tijd hebben ze intussen toch al een meer betekenisvolle rol gekregen in geïntegreerde bewakingsoplossingen en worden ook de voordelen geapprecieerd.

Drones

Eén van de technologieën die regelmatig in beeld komen zijn drones. Op dit moment worden zij voornamelijk ingezet in perimeterbewaking, wat aanzienlijk kostenefficiënter en veiliger is voor bewakingspersoneel. In plaats van een bewaker te laten patrouilleren over het hele gebied of een grote perimeter af te sluiten met een complex netwerk van camera’s en sensoren, kan een 24/7 beschikbare drone langs de rand van een terrein of pand patrouilleren. Als er melding is van een bepaalde bedreiging, kan deze in de meeste gevallen aanzienlijk sneller naar een locatie navigeren dan een persoon. Bovendien kan het voor indringers een zichtbaar afschrikmiddel zijn wanneer het ter plaatse aankomt.

Een bijkomend pluspunt van deze vorm van nieuwe technologie is dat men tegelijkertijd aan inspectie kan doen. Naar gelang het soort technologie, optica of sensoren die op de drone zijn gemonteerd, kan je een schat aan informatie met een ongelooflijke 4K-resolutie verzamelen. Twee vliegen in één klap dus!

Positieve toekomst

Vandaag de dag zijn vooruitstrevende bewakingsbedrijven wereldwijd druk in de weer om nieuwe technologieën op de best mogelijke manier te integreren in hun dagelijkse activiteiten. Het is een proces dat tijd vraagt omwille van de vele afwegingen die er gemaakt moeten worden. Denk daarbij ondermeer aan het wetgevend kader, aansprakelijkheden en privacy.

De toekomst ziet er voor deze nieuwe technologieën in de bewakingssector veelbelovend uit. Er wordt op heel veel vlakken snel vooruitgang geboekt waardoor ze alsmaar beter en efficiënter ingezet kunnen worden. Uiteindelijk zullen zij evolueren tot goed uitgekiende hulpmiddelen die naadloos in het algemeen aanbod en de werking van de betere bewakingsbedrijven geïntegreerd worden. Iets waar we bij Anvas Guards oog voor hebben.

Heb je hieromtrent vragen of bedenkingen? Geef ons even een seintje! We maken graag tijd voor je.